Αναγνώριση των πεσόντων της αεραποβατικής επιχείρησης ΝΙΚΗ

Αναγνώριση των πεσόντων της αεραποβατικής επιχείρησης ΝΙΚΗ

Αρ. Πρωτ. 4855/24.01.2012

Προς Υπουργό:
- Εθνικής Άμυνας


Τον Ιούλιο του 1974, κατά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, καταδρομείς από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε αεραποβατική επιχείρηση για την ενίσχυση των Ελληνικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής -Αττίλας 1 και 2. Η επιχείρηση αυτή, κατά την οποία δέχτηκαν επίθεση όλα τα αεροσκάφη, καταρρίφθηκε ένα από αυτά και βρήκαν τον θάνατο οι επιβαίνοντες, ονομάστηκε «ΝΙΚΗ». Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από τον ελληνικό και ξένο τύπο ως επιχείρηση «αυτοκτονίας».
Σημειωτέον, ότι η επιχείρηση αεραπόβασης αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Αεροπορίας του Ισραήλ και καταγράφεται ως ηρωική πράξη. Παρόλο, όμως, που πέρασαν τόσα χρόνια, οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση καταδρομείς δεν έτυχαν καμίας ηθικής επιβράβευσης και τιμής από την πολιτεία. Αντιθέτως, απαξιώνονται από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και τους φορείς. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην ηθική επιβράβευση των συμμετεχόντων στην επιχείρηση ΝΙΚΗ, για την οποία ούτε δαπάνη απαιτείται, ούτε κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην αναγνώριση και στην απόδοση τιμών στους συμμετέχοντες στην αεραποβατική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» της 21ης-22ας Ιουλίου 1974; Απάντηση Υπουργείου